• Forside
  • Blog
  • Webamp byder velkommen til første internationale praktikant

Webamp byder velkommen til første internationale praktikant


Hvad er meningen med et praktikforløb?

Den gængse opfattelse er, at et praktikforløb giver praktikanten mulighed for at lære branchespecifikke færdigheder. Omvendt får de fastansatte lov at ‘udnytte’ den gratis arbejdskraft.

I Webamp har vi dog en noget bredere forståelse af, hvad det vil sige at onboarde en praktikant – især en international en af slagsens. For med ankomsten af en praktikant betyder bliver begge parter introduceret til nye værdier – praktikant såvel som fastansatte. Og det kan være med til at udfordre tankegange og vaner, som ellers bliver for givet.

Det handler med andre ord ikke kun om, hvad de to parter kan få ud af hinanden fagligt – men i lige så høj grad om, hvad de kan lære af hinanden kulturelt.

Nye ansigter, ny dynamik

I Webamp har vi før haft stor succes med danske praktikanter, og det har været en fornøjelse at se en bred vifte af mennesker med endnu bredere vifte af færdigheder trives på holdet.

Internationale praktikanter er dog en helt anden boldgade. Derfor besluttede vi for nyligt, at det måtte være på tide med fornyet perspektiv og energi på holdet. Og den fornyelse kom i fredags i form af Gabriella – en halv-brasiliansk, halv svensk content-kreatør, som er opvokset i England.

Vi ville selvfølgelig være sikre på, at hun følte sig så velkommen og motiveret som overhovedet muligt. Derfor sørgede vi for at dekorere hendes skrivebord derefter, ligesom vi indkaldte til møde, så alle kunne hilse på Gabriella – og omvendt.

Og der var et tydeligt skift i dynamikken på kontoret allerede fra dag 1 – vel at mærke et positivt skift. For eksempel måtte vi pludselig vænne os til at tale engelsk. Og det var blot første skridt mod kollektiv udvikling – og et vigtigt skridt væk fra selvtilfreds stilstand.

I Webamp tror vi nemlig på, at komfort og stagnation er nogle af de største udviklingsdræbere. Og med en international praktikant på holdet er det ganske enkelt umuligt at forblive i sin komfortzone.

Læring for begge parter

‘Frihed under ansvar’ er et af mine vigtigste mantraer som leder. Men med frihed kommer også en forventning om, at mine kollegaer hele tiden udfordrer og udforsker deres egne grænser. Grænser må nemlig aldrig være statiske. Og hvis der er noget, der kan skubbe til grænserne, er det at invitere en ikke-dansktalende kollega ind på et ellers udelukkende dansk kontor.

Men det er selvfølgelig ikke kun kontorets dansktalende fastansatte, der er kommet ud af deres komfortzone – Gabriella har også været nødt til at tilpasse sig. Hun er så småt ved at lære danske vaner og har også allerede tilføjet et par danske gloser til sit ordforråd.

Begge parter er med andre ord blevet introduceret til nye normer og vaner – og der er kun gået en uge. Vi glæder os allerede til at se, hvor meget alle har lært efter Gabriellas fire måneder lange praktikophold.

Mod en mere åbensindet tilgang

Når alt kommer til alt, handler et praktikophold om at skabe balance mellem at tilpasse sin egen kultur og at introducere praktikanten til det eksisterende værdisæt. Og at indlemme en ikke-dansk kollega i kulturen handler ikke kun om at tale mere engelsk. Det handler også om at være mere bevidst om sine egne kulturelle vaner – vaner man ellers kan forfalde til at tage for givet.

Det gælder også små og umiddelbart ubetydelige vaner. For eksempel fik vi alle sammen sat vores frokostvaner i perspektiv, da Gabriella allerede første dag pointerede, at hun aldrig havde spist før klokken 12 – eller 13 for den sags skyld.

Vi må åbenbart arbejde hårdt i Webamp, siden vi allerede har samlet appetit til frokost klokken 11.

Det er dog værd at bemærke, at det ikke handler om ændre sine værdier og vaner for andres skyld. Det handler om at blive mere selvbevidst. Netop fordi selvrefleksion er et af de første vigtige skridt mod at blive mere åbensindet og indsigtsfuld – egenskaber, som kun kan gøre Webamp mere robust og omstillingsparat.

Og med de ord: Velkommen til holdet, Gabriella!

Skal vi tale sammen?

  • Dansk
  • English